A rendezvény célja, hogy családi közösségépítő programok szervezésévela gyerekek megismerjék és megtanulják a magyarság értékeinek, azon belül a szatmári nép értékeinek ápolását, és ezeknek az értékeknek a megőrzését.
A rendezvény célcsoportját legfőképpen a gyerekek és az idősebb korosztály tagjai képviselték.
Jeles Antalné az Orfeusz Egyesület vezetője elmondta a gyerekeknek, hogy hogyan készül a sárga túró, és a finom házi sütésű kalács. Ezt követően a szülők segítségével közösen láttak neki az elkészítéséhez.
A szatmári népszokás megőrzésében az idősebb generáció mindig nagy segítséget nyújt a fiataloknak. Ezen a napon is sokat meséltek a régi hagyományokról. Jeles Antalné nyugdíjas pedagógus előadásában hallhattak a gyerekek a régi locsolkodási szokásokról. Majd ezt követően arról is mesélt a gyerekeknek, hogy hogyan is készül az igazi húsvéti sonka. Hagyományosan füstölt és érlelt sonkát főztek, amelyet később meg is kóstoltak. Legtöbb gyerek csak a nagyszülőknél eszik ilyet, de voltak olyanok is, akik csak a boltban kapható kötözött sonkát ismerték.
A húsvét közeledtével az iskolás gyerekek tojást is festettek, melynek során különböző technikákat alkalmaztak. A tojások festéséhez a boltban beszerezhető tojásfestéket használtak, de a kreatívabbak különlegesebb színeket csalogattak elő növényi főzetek segítségével. A régi, jól bevált harisnyás, leveles módszerrel igazi hagyományos dekoratív tojásokat készítettek. A tojásra szorított leveleket nylon harisnyába kötözték, és hagymahéjas vízben megfőzték.
Tojásfesték és étolaj keverékével csodálatos márványos mintát értek el, de decoupage technikával is különleges dekorációt alkottak.
A már elkészült húsvéti finomságokat közösen fogyasztották el.
A tervezett programelemek megvalósításra kerültek, mindannyian elégedettek voltak a mai húsvéti készülődéssel, amely nagyon jó időtöltésnek bizonyult, és ez által a hagyományok is megőrzésre kerültek