A csoportos foglalkozás célja: Alternatívák, lehetőségek a család egészséges életvitelének kialakításához, formálásához egészséges ételek megismerése és elkészítése által.Hagyományos tájjellegű ételek elkészítése reform alapanyagokból.
A rendezvény célcsoportját az általános iskolás gyerekek szülei képviselték
A jelenlévőknek Jelesné elmondta, hogy azoknak sem kell lemondaniuk a finom ízekről, süteményekről, akik glutén érzékenyek, vagy egyszerűen csak egészségesebben szeretnének élni. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a szalagos farsangi fánk, amelyet a megszokottól eltérően készített el. Elmondta, hogy akik szeretnék lecserélni a finomlisztet, azoknak szerencsére nagyon sok lehetőség áll rendelkezésünkre. Ha sütni, panírozni, sűríteni szeretnénk csak meg kell keresnünk a számunkra legmegfelelőbb alternatívát.
Jelesné a fánkhoz zablisztet használt, de elmondta, ha teljesen egészségesen szeretnénk elkészíteni, akkor ajánlani tudja a gesztenyeliszt és kevés bambuszrost liszt keverékét. A tejet pedig kókusztejjel is lehet helyettesíteni. Ha valaki a szénhidrátmentességet is szeretné szem előtt tartani, cukor helyett javasolt stevia-eritrit természetes édesítőszert használata.
Miközben elkészítette a tésztát, a jelenlévőknek elmondta, hogy számtalan egészséges liszttel ki lehet még váltani a finomlisztet. Aki még csak most kezd ezekkel ismerkedni, számukra a zabpehelylisztet javasolta elsőként kipróbálni. Szerinte az viselkedik leginkább hasonlóan a finomliszthez.
Az előadó a lenmaglisztet is kiemelte, mint egyik legfontosabb telítetlen zsírsavakat tartalmazó lisztfajtát, de ajánlotta a jelenlévőknek, hogy bátran kísérletezzenek mandula, vagy kókuszliszttel is elsősorban sütemények esetében.
A gyönyörűen megkelt fánkokat kisütötték, így megkóstolhatták a reformalapanyagokból készült verzióját, amely nagy tetszést aratott a jelenlévők körében.
Az előadó iskolás gyerekekkel is megkóstoltatta az „egészséges fánkot”, akiknek szintén nagyon ízlett.