A rendezvény célja: a különböző generációkba tartozók közötti szakadék csökkentése.

A célcsoportot a színjátszó találkozón részt vevő gyermekek, fiatalok, pedagógusok, szülők alkották.

A Csengeri Gyermek és Ifjúsági Egyesület rendezésében 2017. július 3. és 2017. július 7. között valósult meg a Csengeri Gyermek és Ifjúsági Színművészeti Alkotótábor és az Amatőr Színjátszó Találkozó.
Az Amatőr Színjátszó Találkozót egy hetes készülődés előzte meg, amely a már említett Színművészeti Alkotótábor keretében valósult meg. A szervezők a programnak már ennél a részénél is arra törekedtek, hogy csökkenjen az eltérő korosztályok közötti generációs szakadék. Fontos szempont volt, hogy a fiatalok és a gyermekek megtanuljanak közösségben dolgozni, feloldódni, egymásnak segíteni és közös célokért küzdeni.

A program résztvevői több színjátszótársulattól érkeztek különböző korosztályokban, és együtt dolgoztak azon, hogy az Amatőr Színjátszó Találkozó a hét végén családi programként valósuljon meg. Külön sikernek könyvelhető el, hogy az egymásnak ismeretlen táborozók közösen együttműködve, csapatként dolgoztak mindezen.

A koordinálásért és a lebonyolításért a Csengeri Ifjúsági Egyesület Drámacsoportjának vezetője Kimák Gréta, és a Talán Teátrum társulat színésznője, Kovács-Tóth Szilvia tanítónő volt a felelős. Az Amatőr Színjátszó Fesztivál megvalósulásáig naponta három dráma és színjátszás óra került megrendezésre, amelyeken a többi társulattól érkezett gyermekek közösen dolgoztak fel színdarabokat. Többek között előadásra került: Fazekas Mihály Ludas Matyi című mesejátéka, illetve a Valahol Európában című musicalből feldolgozott részletek. A szervezők a szakmai órákon nagy figyelmet fordítottak a személyiségfejlesztésre és a csapatépítésre, annak érdekében, hogy a gyermekek és fiatalok közelebb kerüljenek egymáshoz. A napi szinten megvalósuló kézműves foglalkozás is azt a célt szolgálta, hogy a gyerekek és fiatalok közötti csapatszellem erősödjön. Minden nap ritmusgyakorlatokkal, szituációs játékokkal, beszédtechnikai játékokkal zárult. A próbák folyamatosak voltak, hiszen a táborozók a Színjátszó Találkozón bemutatták a térség lakosságának a feldolgozott színdarabokat.

Az Ifjúsági Egyesület külön figyelmet fordított arra, hogy a generációs különbségek kiküszöbölése érdekében minden korosztály részt vegyen a táborban, ezért oktatóknak nem csak közép korosztályú és idős tanárokat és pedagógusokat, hanem gyermekeket szerető, pedagógus pályára vágyó egyetemista hallgatókat is bevontak.

Július 7-én valósult meg az Amatőr Színjátszó Találkozó, ahol helyi, járási amatőr művészeti csoportok és amatőr kulturális csoportok mutatták meg egymásnak illetve a térség lakosságának a műsorukat. A rendezvény családi programként valósult meg, hiszen a táborozók szülei, nagyszülei, rokonai is jelen voltak a rendezvényen. Emellett felnőtt és diák társulatok is kiálltak a világot jelentő deszkákra. A programsorozat csúcspontjaként a fellépők és a közönség egy közös beszélgetés során beszélte meg élményeit, a műsorok pozitív és negatív oldalait, a táborral kapcsolatos észrevételeit. Ez kitűnő alkalom volt arra, hogy a társulatok tapasztalatot cseréljenek, különösen fontos volt ez az eltérő korosztályú csoportok esetében.

Összegzésképpen elmondható: a tábor nagy sikerrel zárult. Mind a gyermekek, a fiatalok, a táborozók, mind a szülők, a közönség, a Színjátszó Találkozón résztvevők elégedettek voltak. A táborozók és a fellépők rengeteg élménnyel gazdagodtak, sok új barátot és ismerőst szereztek. Az egész hetet a munka mellett a vidámság, a jókedv és az összetartás jellemezte. A tábor és a találkozó sikere ösztönző volt a drámacsoportnak, és abban bíznak, hogy ezzel az alkalommal sikerül hagyományt teremteni. Azt szeretnék, ha minden évben megvalósulna a Csengeri Gyermek és Ifjúsági Színművészeti Alkotótábor és az Amatőr Színjátszó Találkozó egymással karöltve. Emellett a program eredményeként a Csengeri Ifjúsági Egyesület drámacsoportjának létszáma is bővült, ahol a közös munka tovább folytatódik.


A program szervezője és lebonyolítója Kimák Gréta volt.

 

Beszámolómat Kimák Gréta szakmai összefoglalója alapján készítettem el.