A rendezvény célja: hogy a szülők a mindennapi életben használt gyermeknevelési módszereket, technikákat egymás között megosszák, tapasztalatokat adjanak át egymásnak a bevált gyakorlataikról, és arról is számoljanak be, hogy mi az, ami kudarcba fulladt.

A foglalkozásokat tartók pedig rendszerezzék az ismereteket, információkat nyújtsanak új lehetőségekről, módszerekről.

A célcsoportot azoknak az óvodás korú gyerekeknek a szülei képviselték, akik nehezen boldogultak gyermekük akaratosságával, és tanácsokat akartak kapni arra vonatkozólag, hogy mit csináljanak másképp, hogyan és mit változtassanak addigi nevelési módszerükön. A szülőkön kívül a foglalkozáson jelen volt néhány olyan nagyszülő is, akik sok időt töltenek unokájuk nevelésével, és sokszor nehezen boldogulnak a régi, saját módszereikkel.

Az előadó Lakatos Tamásné, a szamosbecsi BK Gyerekház vezetője volt.

Amíg a résztvevők mindannyian összegyűltek, a jelen lévők különböző szituációkat meséltek egymásnak. Az előadó javasolta, hogy mondják el mindannyian az eddig előfordult, legproblémásabb eseteket, amikor maguk sem tudták, hogy hogyan reagálják le azokat. Miután egy kialakult kötetlen beszélgetés kapcsán mindenki elmesélte saját történetét, az előadó arra kérte a szülőket, hogy a mélyebb okokat kell megfejteni, csak akkor lehet előrébb jutni a gyerekek megértésében.

Ezt követően Lakatos Tamásné gyakorlati tanácsokat adott át a jelenlévőknek. Elmondta, hogy az a legfontosabb, hogy közösen kell szabályokat hozni, és azt meg is kell beszélni. A gyerekeknek is kell lehetőséget adni, hogy maguk dönthessenek bizonyos dolgokban, mert már ilyen kis korban is meg kell tapasztalniuk a saját döntéseik eredményeit. Így lehet felelősségvállalást tanítani.

Legyen választási lehetősége, de ha rosszul döntött, nem szabad megszégyeníteni. Meg kell hallgatni ő érveit is, ha kell, tudni kell bocsánatot kérni!

Az előadó elmondta, hogy ezek a tanácsok mind egyformán fontosak, de csak akkor érnek valamit, ha rugalmasan, kölcsönös szeretetben és tiszteletben tartva alkalmazzuk azokat. A tiszteletet ki is kell mutatni, mert a legtöbb gyerek a tisztelet kivívásáért harcol, és azért dacos, vagy akaratos.

A csoportfoglalkozás végén a szülők elemezték az eltelt 2 órát, és mindannyian úgy vélték, hogy hasznos tapasztalatokat szereztek. Az előadás végén a részt vevők megbeszélték a hallottakat, további tanácsokat adtak egymásnak.

Beszámolómat Kovács Barnáné - a Művelődési Központ szakmai vezetőjének - írásos szakmai összefoglalója alapján készítettem el.