A rendezvény célja: hogy a szülők a mindennapi életben használt gyermeknevelési módszereket, technikákat egymás között megosszák, tapasztalatokat adjanak át egymásnak a bevált gyakorlataikról, és arról is számoljanak be, hogy mi az, ami kudarcba fulladt.

A foglalkozásokat tartók pedig rendszerezzék az ismereteket, információkat nyújtsanak új lehetőségekről, módszerekről.

A célcsoport az általános iskola 5. évfolyamának szülői közössége volt.

Az előadó Erdősné Papp Judit tanárnő, a Makovecz Imre Általános iskola igazgatóhelyettese volt. A foglalkozás résztvevői már ismerték egymást, így bemutatkozás helyett a tanárnő arra kérte a jelenlévőket, hogy osszák meg a gyermekneveléssel kapcsolatos tapasztalataikat, módszereiket azzal kapcsolatban, hogy hogyan élik meg gyermekeik kamaszodását? Milyen változásokat okozott, vagy okozott-e a felső tagozatba kerülés, és az ezzel együtt járó új tanári és tárgyi környezet?

Az igazgatóhelyettes elmondta, hogy a problémák megoldásában jól jöhet egy szakkönyv, vagy pszichológus tanácsa, de az, hogy hogyan reagáljuk le az eseményeket, nagymértékben attól függ, hogy ki milyen szülői mintát hoz.

Elmondta, hogy sokszor csak az a legnagyobb baj, hogy a szülő nem veszi észre, hogy a gyermeke meg akar felelni neki.

Több szülő is jelezte, hogy legnagyobb probléma az, hogy nem tudják, hogy a korlátlan mobil telefon használatot, és a rossz számítógépezési szokásokat hogyan kezeljék?

A tanárnő Vekerdy Tamás pszichológust hívta segítségül: Jól szeretni. Tudod-e, hogy milyen a gyereked? című könyvében írott tanácsaira hívta fel a szülők figyelmét.

A könyvből több pontot is kiemelt, amelynek összességében véve az a legfontosabb mondanivalója, hogy mindig erősíteni kell a gyermek önbizalmát. Érezze, hogy a szülő mellette áll és támogatja.

Ezt követően a jelenlévők egy tesztet is kitöltöttek, amelyet a foglalkozáson kiértékeltek, az eredményeket pedig közösen megbeszélték.

A csoportfoglalkozás végén a szülők elemezték az eltelt 2 órát, és mindannyian úgy vélték, hogy hasznos tapasztalatokat szereztek.

Beszámolómat Kovács Barnáné - a Művelődési Központ szakmai vezetőjének - írásos szakmai összefoglalója alapján készítettem el.