Köztudott, hogy az egészségi állapot alakulását az életmód nagymértékben meghatározza. Az egészséges táplálkozás, a megfelelő mozgás segít kialakítani a pozitív egészségmagatartást.

Az egészségnap célja az egészségmegőrzés, az integráció elősegítése és az izolációból adódó krízisek oldása. Továbbá, hogy a csoportfoglalkozások kapcsán, a fogyatékosságuk miatt hátrányos helyzetű emberek és családtagjaik olyan pozitív szokásokat sajátítsanak el, amellyel későbbi másodlagos károsodások megelőzhetőek.

A rendezvény célcsoportja a Csengeri kistérség településein élő, fogyatékosságuk miatt hátrányos helyzetű családok voltak.

Az egészségnap gerinckímélő és tartásjavító tornával indult. Gyógytestnevelő pedagógus segítségével olyan szakszerű mozdulatokat is elsajátíthattak a sérült emberek és hozzátartozóik,

amelyet a későbbiek során az otthonukban is alkalmazhatnak.

Az egészségfejlesztő foglalkozás részeként a mozgás fontosságáról és a személyi higiéniáról gyógytornász tartott előadást. Ezt követően reform, és hagyományos szatmári ételek kóstolója következett, amelynek során a konkrét étel elkészítése mellett az alapanyagok beszerzése, a háztartási gépek használata is hangsúlyos szerepet kapott.

A fogyatékkal élő emberek számára fokozottabban kell figyelni a belső feszültségek oldására. A sérült emberek családtagjai nagyobb mentális tehernek vannak kitéve, mint az ép családok, ezért a krízishelyzetek kialakulására, illetve azok oldására is fokozottabban kell figyelni. A zene és a tánc erre kiválóan alkalmas. Ezért a napi program részeként élőzenés terápiás foglalkozáson is részt vehettek, amelynek célja a belső feszültség oldása, az önkifejezés lehetőségeinek szélesítése, az izolációból adódó krízisek oldása.

Ezek tudatában a nap folyamán a hozzátartozók is bevonásra kerültek egy kis hagyományőrző táncmulatságba.

A nap során folyamatosan lehetőség volt vérnyomás, vércukorszint, testsúly és testzsír százalék mérésére, BMI meghatározásra és gyógymasszírozásra.

A rendezvény szervezését Kovács Barnáné koordinátor – a Művelődési Központ szakmai vezetője – végezte. Az együttműködésbe bevont további partnerek a Művelődési Központ dolgozói voltak.

Beszámolómat a Kovács Barnáné szakmai összefoglalója alapján készítettem.