Kistérségi civil szektor fejlesztés és roma integrációs stratégia a foglalkoztatás és munkahelyteremtés érdekében”

Csenger Város Önkormányzat és Porcsalma Nagyközség Önkormányzat konzorciumában, az Új Magyarország Fejlesztési Terv Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében meghirdetett, Helyi közösségépítő programok című LHH pályázati felhívásához csatlakozva „Kistérségi civil szektor fejlesztés és roma integrációs stratégia a foglalkoztatás és munkahelyteremtés érdekében” elnevezéssel és az TÁMOP-5.1.1.-09/4-2010-0007 kódszámmal pályázatot nyújtott be, mely pályázatot a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Humán Erőforrás Programok Irányító Hatósága támogatásra érdemesnek ítélte. A Támogatási Szerződés aláírására 2011. április 13.-án került sor, amely alapján a Kedvezményezett Önkormányzatok összesen 43.964.704.- Ft összegű támogatásban részesültek, 100 % - os támogatási intenzitás mellett.

 

Alapvető célkitűzés a helyi szereplők bevonásán és együttműködésén alapuló, a hátrányos helyzetű (elsősorban aluliskolázott, munkanélküliség, elszegényedés által fenyegetett) társadalmi csoportok integrációját, a szegregáció és a szelekció megállítását, valamint a komplex fejlesztéseken alapuló kezdeményezések támogatása. A projekt 2011. április 01.-én kezdődött el, és befejezési határideje 2013. január 31.
A projekt egyik sikeres rendezvényeként könyvelhetjük el a jó gyakorlatok megtekintése céljából megvalósult utazást. Augusztus 24.-én az első út, a Berettyóújfalui kistérségbe Told községbe vezetett, ahol L. Ritók Nóra az Igazgyöngy Alapítvány elnöke fogadta a résztvevőket. Itt az alapítvány tevékenységeit, szociális innovációit, valamint a foglalkoztatás érdekében szervezett programjait ismerhették meg a résztvevők. Többek között tájékoztatást kaptak az Alapfokú Művészeti Intézményben tanuló gyermekek rajzainak textilre kasírozásáról, varrásáról, hímzéséről, illetve az elkészült termékek webshopon való értékesítéséről.Lehetőség nyílt a házi biobrikett gyártását is megtekinteni.

Következő helyszínünk Berettyóújfaluban a Bihari Önkormányzatok Többcélú Kistérségi Társulása volt, ahol a társulás tevékenységeiről, és pályázatairól tájékoztatták a résztvevőket.

A soron következő jó gyakorlat program két napos volt. Augusztus 27-én Szirákra látogattak el a résztvevők, ahol Kómár Jánosné Polgármester Asszony várta az érdeklődőket. Bemutatta a település sikeres gyógynövény termelési és feldolgozási programját, valamint a gyógynövényültetvényeket.


Következő állomásunk Mátraverebély volt. Seres Mária Polgármester Asszony bemutatta a településükön működő foglalkoztatási és öngondoskodást segítő programokat. A résztvevők megtekinthették a kerámia utcatáblák készítését, házi áramfejlesztő gyártását, alkalmazását, valamint a szociális szövetkezeteket, valamint lehetőség nyílt a megnézni a biobrikett gyártását is.


Augusztus 28.-án a Nógrád Megyei Cigány Kisebbségi Képviselők és Szószólók Szövetségének Bátonyterenyei épületében Berki Judit, és munkatársai várták a résztvevőket, ahol számos jó gyakorlat került bemutatásra, többek között a telep felszámolási program, szociális szövetkezet, tanodahálózat, illetve biobrikett üzem.


Valamennyi meglátogatott helyszínen lehetőség konzultálni a települési polgármesterekkel, a Roma Nemzetiségi Önkormányzat, és a települési önkormányzat képviselő-testületének tagjaival.

A jó gyakorlat programokkal párhuzamosan két mini projekt ötletének megvalósulásán dolgozik a projekt stáb. Az egyik a varrás mini projekt, ahol roma, és nem roma nők önkéntesen varrnak. A szeptemberben a Csengerben megrendezésre kerülő XI. Almafesztivál keretében ezeket a kész termékeket, (táska, hűtő mágnes, kitűző) számukra biztosított standon értékesítik.
A másik mini projekt ötlet a kosárfonás, fűzfaültetés, mely megvalósulása érdekében még egyeztetések folynak.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.