Csaknem 50 kilométer hossz bicikliút épül Fehérgyarmat és a romániai Szatmárnémeti között. Az 5,6 millió euró, mintegy 1,6 milliárd forint költségvetésű magyar-román közös projekt nyitórendezvényét Csengerben tartották.

A magyar oldalon 27, a román oldalon pedig több mint 22 kilométer hosszú kerékpárút a Szamos folyó töltéskoronáján épül meg, a kivitelezési munkálatok a magyarországi szakaszon már elkezdődtek.

 

Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében megvalósuló, HUNROVELO - Szamos mentén vízen és két keréken elnevezésű beruházás a két ország összesen húsz települését érinti. „Ez a projekt a helybeliek, a turisták és az árvízvédelem szempontjából is rendkívül fontos, segítségével előnyt kovácsolhatunk a határmentiségből” - hangsúlyozta Dr. Vinnai Győző kormánymegbízott.
A beruházás keretében a Szamos töltésén három méter szélességben aszfaltozott kerékpárút épül ki, amely lakossági és turisztikai igények kielégítésére egyaránt alkalmas lesz. Seszták Oszkár a Megyei Közgyűlés elnöke beszédében kiemelte, a megyei önkormányzat feladatköre megváltozott, most a területfejlesztésre kell koncentrálniuk. Így a későbbiekben is nagy figyelmet fordítanak a nemzetközi együttműködési projektekre.
A megyei közgyűlés elnöke hangsúlyozta, a 2014-től induló új projektidőszakban újabb pályázatok erősítik majd megyénk fejlődését és nemzetközi kapcsolatait. A megyei közgyűlés elnöke szerint a mostani projekt is újabb lehetőségeket biztosít a lakosoknak.  A romániai szakasz Szatmárnémetitől az országhatárig a folyó bal partján, a magyarországi szakaszon pedig a Szamos bal és jobb partján fog haladni a szamosbecsi és tunyogmatolcsi vasúti hidat érintve egészen Fehérgyarmatig. A kormányzat kiemelt stratégiaként kezeli a kerékpárutak kiépülését Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is - mondta Dr. Tilki Attila Fehérgyarmat polgármestere.
A magyarországi szakaszon a munkálatok már elkezdődtek, a kivitelező KE-VÍZ 21 Zrt. A román oldalon is zajlanak a munkálatok, Szatmárnémeti térségében egy útszakaszt már használatba vett a lakosság. Reményeink szerint a szomszédos határon túli települések polgármesterivel együtt gondolkodva, román és magyar befektetők által, közös ipari park létrehozásával sok embernek teremthetünk munkát- mondta Forján Zsolt Csenger polgármestere.
A projekt befejezésének határideje 2012 decembere, de a kivitelezési munkálatok már október 30-án véget érnek.