Negresti-Oas /Avasfelsőfalu/

 Negresti-Oas egyike a legismertebb és legvonzóbb turisztikai vidékeknek az Avas Országában, ahol a hegyi táj körülöleli a kiterjedt fennsíkot. Számos ásványvízforrása van, amit borvíznek neveznek (Bixad /Bikszádfürdő/, Baile Puturoasa /Büdössárfürdő/, Baile Valea Mariei). Ezenkívül az Avas vidékének varázsát a népviselet, a népdalok, az avasi népi táncok eredetisége adja, amelyek  az ősi szokásokból táplálkoznak. Itt fellelhetők a világi, valamint a vallási építészet, és hagyományos mesterségek nyomai is.
A város 50 Km-re fekszik Szatmárnémetitől, Erdély egyik legszebb részén, amely hagyományaival, kultúrájával, valamint festői tájaival hat ránk. Nem tudunk úgy áthaladni ezen a vidéken, hogy ne látogatnánk meg az Avasi Múzeumot, ahol népviseletet, kerámiát, régi háztartási eszközöket, fafaragásokat láthatunk, illetve a tájházat, Ionita Andron avasi népművészeti és fényképgyűjteményét. A várostól 8 Km-re, Szatmárnémetitől 60 Km-re a „Luna Ses”, egy 250 hektáros szabad terület, amely 500 méter magaslaton található a Pietroasa és a Munte Mic lábánál, ahonnan a turisták nagyon szép tájban gyönyörködhetnek.
Negrestiből indul néhány turisztikai útvonal a közeli falvakon át. Ezek a falvak híresek a népviseletükről, népi építészetükről és hagyományaikról.: (Certeze /Avasújfalu/ ,Huta Certeze /Lajosvölgy/, Racsa /Ráksa/, Tur /Túrvékonya/, Bixad /Bikszád/, Trip /Terep/, Tírsolt /Tartolc/, Camarzana /Komorzán/), valamint ásványvízéről (Poptileni /, Certeze /Avasújfau/ és Bikszádfürdő). Ezen a vidéken horgászatra és vadászatra is van lehetőség, a hegyi vándorok is találnak jelölt hegyi útvonalakat.

Népesség

Negrestinek 15185 lakosa van, a népsűrűség 116 lakos/km2, így a kisvárosok közé sorolható. A statisztikai adatok azt mutatják, hogy 1930-tól 1992-ig a lakosok száma megháromszorozódott, az akkori gazdasági fejlődésnek köszönhetően. Ezután csökkenés mutatkozott, a lakosok külföldre és vissza a falvakba való távozása miatt.

Terület

Negresti-Oas 13026 hektáron fekszik, amiből a város belterülete 830ha (Túrvékonya 180ha, Luna 170ha, Luna Ses 170,3 ha), a külterület pedig 11675,7 ha. A városhoz tartozik Luna és Túrvékonya, amelyek 2,6 km-re nyugatra, valamint Luna Ses, ami 8 km-re keletre fekszik .

Testvérvárosok

Negrestinek a következő testvérvárosai vannak: Guidel Franciaországban, amellyel 1997-ben írták alá a testvérvárosi szerződést. Azóta többször találkoztak egymással a városok követei. Ez a kapcsolat inkább ifjúsági csoportok találkozásaira épül. Néhány gazdasági találkozóra is sor került már.
1999 óta testvérvárosa a magyarországi Csenger is. Azóta gyakoriak a kulturális és sportkapcsolatok a két város között, de a gazdasági delegációk is gyakran találkoznak.
Negrestinek Ukrajnában is van testvérvárosa, ez Teacevo 2006 óta. A testvérvárosi kapcsolat célja a kulturális, turisztikai és gazdasági élet kölcsönös megismerése. A két város delegációi évente legalább egyszer fognak találkozni egymással.